За йога

Сигурно си чувал всякакви неща за йога. Тя се рекламира като чудодейно хапче, превръща се в бизнес, виждаш изваяни тела в заплетени пози... Нека ти кажем какво не е йога – тя няма да ти донесе пълно изцеление на тялото и душата след няколко посещения в залата, няма да ти подреди живота сега и веднага. С превенцията и лечението на всички нива се занимава аюрведа, обект на йога е самопознанието. Целта на йога е да те научи как да бъдеш цялостен в мислите и действията си и да живееш тук и сега.

Как се случва това ли? Като начало просто спри и осъзнай – сега вдишваш, а сега издишваш... и разгледай различната йога, която практикуваме в нашия център.

 

ХИМАЛАЙСКА ЙОГА

е системата на Махариши Свами Дев Мурти.
През своя дълъг и пълноценен живот хималайският гуру е открил система за постигане на 
здраве и щастие в живота, която може да се изпълнява от всеки човек, независимо от възраст, 
пол, тегло и състояние. 
След 25 години проучване на поведението на животните и обстойно изследване на древните 
йога практики, Свами Дев Мурти създава т.нар. Крокодилски упражнения. Те са важна част от 
неговата оригинална и ефективна оздравителна система – благодарение на тях милиони хора 
по света са се сбогували с куп болести на съвременната цивилизация. 


Крокодилските упражнения са много прости, но изключително ефикасни. Те представляват 
усукване на гръбначния стълб. Така, както усукваме мокра кърпа, за да изцедим водата от нея, 
така усукваме гръбначния стълб освобождавайки от нас стреса, напрежението и различните 
блокажи. 


Хималайската йога заздравява и връща еластичността на гръбначния стълб и мускулите, 
възстановява гръбначните дискове и правилната стойка, стимулира храносмилането и 
циркулацията на кръвта. Упражненията са изключително добра терапия за централната нервна 
система и вътрешните органи. 
Чрез Крокодилските упражнения ние освобождаваме нашия ум от негативни и натрапчиви 
мисли, като пречистваме и емоционалната система от нежалани чувства. 


За практикуването на Хималайска йога са ви необходими не повече от 15-20 минути на ден, 
сутрин или вечер. И понеже знаем, че живеем в динамичен и забързан свят, когато времето 
никога не стига, в Хималайска йога има и съвсем кратък комплекс от 4 минути, както и набор 
от кратки упражнения, които можете да правите на работното място облечени делово. 

Всичко е въпрос на желание и избор. 
Но щом сте стигнали до тези редове, значи вие имате желание и сте направили вашия избор 
да живеете пълноценно, вълнуващо, реализирайки вашия потенциал. 
Просто го направете!

 

 

ИН ЙОГА

Смята се, че корените на този вид йога са дълбоко в древните практики, но разпространение получава през последните 30 години.

Ин йога се съсредоточава върху работата със съединителната тъкан на тялото, което става бавно, внимателно и в почти медитативно състояние. Затова една асана може да се задържи от 3 до 10.

Въпреки че съединителната тъкан се намира във всяка кост, мускул и орган, тя е най-разпространена и концентрирана в ставите. При неизползването на пълния капацитет на гъвкавост, тъканта може да съкрати дължината си до минимум, което да попречи на възможността за движение и да предизвика силна болка.

Ин йога се концентрира в разтягането на съединителната тъкан в областта на бедрата, коляното, таза и долната част на гръбнака. От изключително значение е мускулите да са напълно отпуснати и спокойни, в противен случай тя няма да може да се разтегне добре. Въздействайки върху съединителната тъкан се стимулира производството на колаген, което подмладява целия организъм и е изключително благотворно за вътрешните органи и ставите.

В Ин йога се работи с нашата ин енергия. Тя е насочена към дълбоко себепознаване, така че за тези, които предпочитат по-активните практики, Ин йога може да се окаже истинско предизвикателство.

Опитайте :)

 

ЛЕЙДИ НИГУМА ЙОГА

Лейди Нигума е  йогиня, живяла преди повече от хиляда години. Тя обучавала на специален вид йога, древна виняса, която изчиства, балансира и хармонизира енергийните канали и енергийните центрове и помага за възобновяване на естествения баланс на физическото и на фините тела.

Последователността от асани преминава през чакрите отдолу-нагоре, стъпка по стъпка. Чрез усукващи и огъващи пози и такива, които концентрират и разнасят жизнената енергия (прана), се разхлабват зоните, където се усукват два от основните енергийни канала Ида и Пингала. Това дава възможност на жизнената енергия да потече през централния енергиен канал Сушумна. Когато прана тече през Сушумна, се активират мисли на свежест, радост, хармония, красота, съзидателност, яснота, сила, мъдрост.

 

ФЕЙС ЙОГА

Йога за лице е метод за разкрасяване и подмладяване на лицето.

Техниките, които прилага този метод, подпомагат кръвообращението, свободното движение на кръвен и лимфен поток, получава се естествено ексфолиране на кожата, подобрява се нейната еластичност.

Подобрява се общият тонус  на кожата.

С упражненията се работи върху различните групи от мускули, като укрепваме по-слабите и отпускаме тези, които са пренатегнати. А когато мускулите са тонизирани, те поддържат здрави и костите на лицето.

С метода Фейс йога и умението да бъдем постоянни и търпеливи, ние можем да премахнем или намалим:

 • Бръчки по челото;
 • Провиснал горен клепач;
 • Подпухналостта, торбичките и тъмните кръгове около очите;
 • Голямо носле;
 • Малки устни;
 • Назолабиални гънки;
 • Провисване на бузите;
 • Двойна брадичка;
 • Шия и деколте;
 • Подобряване на осанката/Изправяне на рамене;
 • Стягане и повдигане целия контур на лицето - въпреки възрастта, то да  изглежда стегнато и тонизирано.

Както с всяка друга йога практика, така и с тази, се повлиява на цялото тяло и ума, освобождава се стреса и напрежението. Влияем на вътрешните органи, които са проектирани по цялото лице.

 

ЙОГА НА СМЕХА (ХАСИЯ ЙОГА)

Йога на смеха, или Хасия йога, е уникална практика, която съчетава безусловен сърдечен смях с йога дишане. С йога на смеха, всеки може да се смее, без да разчита на хумор, шеги или комедийни изпълнения. Първоначално смехът се симулира като физическо упражнение в група, като скоро прераства в силен и заразителен смях. По време на практики по йога на смеха забравяме за проблемите ни като възрастни и оставяме детето в нас да играе, защото именно по време на игра се ражда смеха. Концепцията се базира на факта, че човешкото тяло не прави разлика между имитирания и истинския смях.

Сесиите по йога на смеха започват с леки загряващи упражнения, които включват разтягане, скандиране, пляскане и раздвижване на тялото. Те помагат да се премахнат задръжките и да се развие усещане за детинска игривост. Дихателните упражнения подготвят дробовете за смеха, след което следват поредица от упражнения за смях. Те комбинират игривост с техники за визуализация. Когато тези упражнения се съчетаят със силната динамика на социалната група, водят до продължителен, безусловен и сърдечен смях.

Упражненията за смях се съчетават с дихателни упражнения. Научно е доказано, че 20 минути смях са достатъчни да доведат до пълните физиологични ползи. Сесията може да завърши с "медитация чрез смях". Това е сесия с разнороден смях, където участниците седят или лежат на земята, позволявайки на естествения смях да се излива от тях като фонтан. Това е много силно духовно преживяване, което води до мощен емоционален катарзис, както и до усещането за пълно освобождение и радост, което може да продължи с дни. Може да бъде последвано от направлявана релаксация.

Дълбокото дишане повишава количеството на кислорода в тялото, което от своя страна подобрява функцията на мозъка, кръвоносната система, повишава енергетиката и тонуса на организма. Установено е, че 10 минути сърдечен смях се равняват на 30 минути фитнес упражнения. Повишава се устойчивостта на депресии, засилва се естествения имунитет на тялото, намалява се вредния ефект от стреса.

Чрез йога на смеха можем да подобрим общителността си, да изградим социални умения и да преодолеем срамежливостта си.

Йога на смеха е откритие на индийския лекар Мадан Катариа. Провеждайки проучване за ползотворното лечебно действие на смеха, той решил да стартира първия клуб по смях. Така през 1995 година, в един Мумбайски парк, д-р Катариа и още четирима души дават началото на йога на смеха. От тогава идеята е достигнала до 66 страни и над 10 000 клуба по цял свят.

 

ПИЛАТЕС

 

Пилатес е лек спорт,който може да се практикува от всеки.

Максимално щади ставите, мускулите и сухожилията на тялото, като поддържа тяхната младост и еластичност. 

Пилатес е система от упражнения, която укрепва дълбоките мускули на тялото и подобрява стойката. Дълбоките мускули са: мускулите в центъра на тялото, които се намират между ребрата и таза и около гръбначния стълб (корем, ханш и гръб). Те са източник на енергия за цялото тяло и от тях зависи нашата сила и стабилност.

Пилатес ще ви помогне да опознаете тялото си и да разберете неговите възможности и граници, така че да ги използвате във ваша полза.

 

Разработен през 1920 г. от Джоузеф Пилатес в Ню Йорк, Пилатес днес е много популярен в целия свят. Оказва добро влияние и на тялото, и на психиката. 

 

ДИШАНЕ

Дишането е много специфично. Трябва да е ребрено, за да се използват с пълен капацитет дробовете (вдишване през носа, издишване през устата) 

 

КОНЦЕНТРАЦИЯ

Трябва да се концентрирате върху всяко движение и неговото изпълнение, за да постигнете най-добри резултати от упражненията.

 

СЪСРЕДОТОЧАВАНЕ

Всички движения трябва да се инициират от енергийния център на тялото – корема.

 

КОНТРОЛ

Трябва да контролирате всяко движение, като го свързвате с дишането и го визуализирате. Трябва да сте напълно осъзнати с тялото си, за да контролирате всяка позиция и движение и да го усещате дълбоко в себе си. 

 

РИТЪМ

Движенията трябва да са плавни, а упражненията да се изпълняват равномерно с контрол и баланс.

 

ПРЕЦИЗНОСТ

Всяко движение трябва да е изпълнено прецизно, като се акцентира на качеството, а не на количеството. Упражненията трябва да се изпълняват много внимателно, за да се забележи ефектът върху тялото.